Małe beczki po winie

g_5_20121205205153_3

Bardzo często zadajecie nam pytania o małe beczki po winie. Małe to znaczy od 20 do 150 litrów. Mamy dla Was niestety bardzo złą informację. W profesjonalnym, przemysłowym winiarstwie można przyjąć, że beczka o pojemności 225 litrów jest najmniejszą używaną beczką. Mniejszych się nie używa. Oczywiście jest kilka wyjątków, ale stanowią one nawet nie 1 promil produkcji światowej. Głównie chodzi tu o wina słodkie i wzmacniane, którym to nie koniecznie przeszkadza (trzymanie w małej beczce). Kluczowym słowem jest tutaj MIKRO OKSYDACJA. Wino musi być zamknięte tak, aby nie miało dostępu do powietrza, bo w przeciwnym wypadku się utlenia. Jeśli leżakuje w beczkach zalanych pod korek (to ważne!) nie ma kontaktu z powietrzem, ale paruje przez pory dębu. Po odparowaniu w beczce tworzy się podciśnienie, które powoduje zasysanie powietrza z zewnątrz tą samą drogą. W wyniku tego procesu beczka wypełnia się powietrzem pomimo tego, że jest szczelnie zamknięta. Ta niewielka ilość powietrza jest odpowiedzialna za mikro oksydację czyli mikro utlenianie. Wino nazbyt utlenione nie nadaje się do picia – jest to uznawane za wadę wina. Może też spowodować zamianę wina w ocet za sprawą bakterii kwasu octowego, które potrzebują … tlenu. W związku z tym im większa beczka tym lepsza, ponieważ jest korzystniejszy stosunek pojemności do powierzchni beczki czyli powierzchni, którą dostaje się tlen do środka.  Oto ta zależność między pojemnością beczki a powierzchnią w cm2 na 1 litr trunku.
20 litrów – 195 cm2/litr
200 litrów – 90 cm2/litr
2.000 litrów – 42 cm2/litr
10.000 litrów – 24 cm2/litr
100.000 litrów – 11 cm2/litr

Innymi słowy, im większa beczka tym mniejsza mikro oksydacja stąd w winnicach beczki po kilka tysięcy litrów. Są wina w których oksydacja jest nawet pożądana (np. MADERA), gdzie zarówno smak jak i kolor jest właśnie częściowo wynikiem nadmiernej oksydacji. Zaznaczam, że sprawa dotyczy win a nie trunków mocniejszych (destylatów), którym nie szkodzi trzymanie w małej lub niepełnej beczce. Konkludując – nie jest dobre trzymanie wina w małych beczkach, więc się tego raczej nie robi i dlatego nie mamy w ofercie sprzedaży beczek mniejszych niż 225 l po winie. Jeśli ktoś taką beczkę oferuje, to doradzam ostrożność i wypytanie o szczegóły. Mamy natomiast w sprzedaży beczki małe, ale nowe.

KOMENTARZE DODAJ KOMENTARZ

Dodaj komentarz!

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz do wpisu.