Beczki na wino i destylaty – klasa ENO
Beczka enologiczna, jak sama nazwa wskazuje, to produkt szczególnie polecany dla winiarzy i domowych wytwórców napojów alkoholowych. Beczki tego typu charakteryzują się krótkim czasem od momentu opróżnienia. Krótko mówiąc są bardzo świeże, jeszcze wilgotne w środku, specjalnie przygotowane przez specjalistów z krajów winiarskich. Poddawane są najczęściej myciu, dezynfekcji parą wodną i knotami siarkowymi. Są także zazwyczaj szczelne i bez pęknięć na klepkach (mogą się zdarzyć jedynie na górnej klepce ze szpuntem, ale to nie jest wadą tego produktu; drewno w tym miejscu jest osłabione, a pęknięcie nie powoduje nieszczelności). Nie poddajemy ich żadnej obróbce typu, malowanie, czyszczenie, szlifowanie itp. Sprzedawane są w takim stanie jak przyjeżdżają z winnic. Beczki mają różny wiek, wielkość (od 225 l i większe), wygląd. Najczęściej są po winie czerwonym wytrawnym ale zdarzają się po winie białym. Ceny i dostępność tego typu beczek należy uzgadniać każdorazowo indywidualnie.
Tagi: beczka na destylat, beczka po winie słodkim, beczki dębowe, beczki na wino, beczki po winie białym, beczki po winie czerwonym, beczki używane na wino, enologiczna, na trunki, na wino, używana beczka dębowa
Dodaj komentarz!
Musisz być zalogowany aby dodać komentarz do wpisu.