Beczki na wino i destylaty – klasa ENO

Bimage9 (1)eczka enologiczna, jak sama nazwa wskazuje, to produkt szczególnie polecany dla winiarzy i domowych wytwórców napojów alkoholowych.  Beczki tego typu charakteryzują się krótkim czasem od momentu opróżnienia. Krótko mówiąc są bardzo świeże, jeszcze wilgotne w środku, specjalnie przygotowane przez specjalistów z krajów winiarskich. Poddawane są najczęściej myciu, dezynfekcji parą wodną i knotami siarkowymi. Są także zazwyczaj szczelne i bez pęknięć na klepkach (mogą się zdarzyć jedynie na górnej klepce ze szpuntem, ale to nie jest wadą tego produktu; drewno w tym miejscu jest osłabione, a pęknięcie nie powoduje nieszczelności). Nie poddajemy ich żadnej obróbce typu, malowanie, czyszczenie, szlifowanie itp. Sprzedawane są w takim stanie jak przyjeżdżają z winnic. Beczki mają różny wiek, wielkość (od 225 l i większe), wygląd. Najczęściej są po winie czerwonym wytrawnym ale zdarzają się po winie białym. Ceny i dostępność tego typu beczek należy uzgadniać każdorazowo indywidualnie.

KOMENTARZE DODAJ KOMENTARZ

Dodaj komentarz!

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz do wpisu.