Beczki używane – klasa A+

Klasa A+ to produkt z wyższej półki. Są to beczki klasy A ale mają dodatkowo szlifowane drewno więc wyglądają jak nowe, jedynie po obręczach widać że są używane (można też zamówić obręcze malowane). Nie polecamy ich do przechowywania wina ponieważ podczas szlifowania zdejmowane są obręcze i mogą stracić szczelność. Produkt szczególnie polecany do celów dekoracyjnych (restauracji, pubów i wystrojów wnętrz).

Nasze dębowe beczki pochodzą z winnic we Francji, Portugalii, Austrii, Hiszpanii i Niemiec. Używane od 3 do 10 lat więc nie są to stare beczki. Jednak dla winiarzy z południa Europy beczki takie, które pracowały już najczęściej 3 lub 4 razy są zbyt wyeksploatowane (z garbników), aby dalej je używać. Wtedy trafiają na rynek wtórny czyli do nas.  Sprzedawane przez nas beczki mają najbardziej typowy wymiar i pojemność, charakterystyczny dla winiarstwa z południa Europy – Barrique (Bordeaux) 225 litrów (wysokość 95 cm, średnica max. 70 cm, średnica min. 52 cm)
Stan beczek klasy A+ jest bardzo dobry.  Idealne jako ozdoba pub’ów, restauracji, barów, na imprezy okolicznościowe, eventy i prezentacje. Beczki idealne także jako ozdoba w ogrodzie.

Beczki w 99% są po winie czerwonym wytrawnym. Wszystkie nasze dębowe beczki posiadają wspaniały aromat wina, czerwone przebarwienie od strony wewnętrznej na ok. 1 – 2 mm.

Koszty transportu. Beczki są zbyt ciężkie i duże aby wysyłać je inaczej niż na paletach.
Na 1 palecie mieści się max. 4 szt. Koszty wysyłki 1 palety w dowolne miejsce Polski wyglądają następująco:

1 beczka – 130,00 zł (1 paleta 80 x 120 do 100 kg)          2 beczki – 210,00 zł (1 paleta 100 x 120 do 150 kg)
3 beczki – 210,00 zł (1 paleta 100 x 120 do 200 kg)         4 beczki – 240,00 zł (1 paleta 100 x 120 do 250 kg)

 

KOMENTARZE DODAJ KOMENTARZ

5 komentarzy »

  • Jarek napisał(a):

    witam,

    jestem zainteresowany 2 baczkami dębowymi 225L klasy A+;
    dostawa Stare Babice k/Warszawy;

    poproszę o cenę z dostawą i zaproponowanie kolejnych kroków.

    pzdr
    sad

  • Starebeczki napisał(a):

    Cena 730 zł za sztukę, z malowanymi obręczami 820, transport 180 zł za obie na palecie, wysyłka zaraz po wpłacie ww. kwot na konto podane w zakładce kontakt. Pozdrawiamy.

  • Starebeczki napisał(a):

    Z uwagi na powtarzające się pytania o beczki inne niż po czerwonym, wytrawnym winie chciałbym pokrótce wyjaśnić dlaczego są one trudno dostępne i mogą kosztować znacznie więcej od standardowej beczki barrique.

    Beczka na wino wytrawne (czyli jakieś 90% win na rynku światowym) pracuje zwykle tylko kilka razy. Piszę razy ponieważ zwykle nie są to pełne lata a okres leżakowania w beczkach zależy od stopnia jej wyjałowienia i oczywiście rodzaju wina. Pierwsze zalanie powoduje szybkie uwalnianie się wszystkich dobroczynnych składników dębiny do wina (taniny i 200 innych związków aromatycznych) więc trwa najkrócej, nawet tylko 3 miesiące. Kolejne zalania muszą być odpowiednio dłuższe. Winiarz wykorzystuje beczkę tak długo, aż przestanie mu się to opłacać, bo zalanie musiałoby trwać zbyt długo (np. dwa lata), aby uzyskać pożądany efekt. Wtedy beczka idzie do wymiany na nową. Ponieważ dobroczynne działanie dębu pożądane jest głównie w winie wytrawnym, beczki właśnie po takim winie rotują najszybciej. Sprzedawane są nawet już po 1 roku pracy! Zupełnie inaczej ma się sprawa z winami półwytrawnymi, półsłodkimi i słodkimi jak Madera, Cherry, Porto, Malaga itp. Cukier w nich zawarty „oszukuje” nasze kubki smakowe w związku z tym nie czujemy typowej dla win leżakowanych w beczkach goryczki. Zatem leżakowanie takich win w beczkach dla ich związków aromatycznych staje się bezcelowe. Beczkę w takim wypadku wykorzystuje się raczej jako naczynie do przechowywania wina i to wielokrotnego użytku. Dodatkowym argumentem za użyciem właśnie beczki jest powolne parowanie wina przez pory dębu, które powoduje dodatkowo koncentrację cukru i alkoholu. Stąd zwykle wina słodsze są także mocniejsze. Beczki nie tracą swoich właściwości dokąd się nie rozpadną więc wykorzystuje się je wielokrotnie i przez wiele lat (nawet 40 czy 50 lat). Z tych także powodów (choć nie tylko) do długiego przechowywania win stosuje się beczki o większych gabarytach (kilka tysięcy litrów).
    Do win białych nawet wytrawnych coraz rzadziej używa się w ogóle beczek drewnianych, ponieważ w nich akurat związki aromatyczne zawarte w dębinie nie są zbyt pożądane. Stąd mało takich beczek na rynku. Na wina białe królują raczej zbiorniki ze stali kwasoodpornej wolnostojące lub zamknięte sprytnie w drewnianej obudowie, która wygląda jak dębowa beczka. Poznać ją można po nierdzewnych okuciach i zaworach, zazwyczaj są także pomalowane bezbarwnym lakierem dzięki czemu wyglądają jak nowe przez wiele dziesięcioleci.

    Mam nadzieję, że po tych wyjaśnieniach rozumiecie Państwo dlaczego w naszej ofercie znajdują się beczki po wytrawnym Tempranillo, Cabernet Sauvignon czy Merlocie.

  • WLODZIMIERZ BIALYSTOK napisał(a):

    czy te beczki nadaja sie do lazienki przy saunie celem zchlodzenia zimna woda

  • Starebeczki napisał(a):

    Owszem, ale musi być to beczka minimum 500 litrów aby swobodnie się zanurzyć w wodzie.

Dodaj komentarz!

Serwis współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się™ na Gravatar.